ma: április 19.
Emma napja van
felhasználó név:*
jelszó:*
felhasználó létrehozása
elfelejtett jelszó
Figyeljünk oda egymásra is! Azon gondolkozzunk, hogyan tudnánk egymást segíteni és bátorítani, hogy jobban szeressük egymást, és jó dolgokat tegyünk.

Zsid. 10:24
Földhivatalok
Főoldal »


BLOG


közvetítő és értékbecslő

Balatonlelle, Petőfi u. 3763/2

+36 20-9283 266, +36 20 776 24 64
e-mail küldése

2008.02.26 10:59 | info | nyilvános | hozzászólások (28) Szólj hozzá » | Ismerősnek elküldöm

Volt egyszer egy Ingatlanparlament...

Erősen szubjektív és okoskodó beszámoló.

Az elmúlt héten péntekre volt összetrombitálva a tavalyi évi Ingatlanparlament folytatása, a 2008-as Parlamenti időszak.
Ez az időszak az idén valamivel több, mint egy fél napig tartott.

Milyen is egy parlament? Az elképzelésem szerint sok okos ember, akiket a többség küld a képviseletükre,  a népakaratot képviselve közösen döntéseket hoz fontos, a nép életét meghatározó ügyekben, a nép boldogulására. Hogy volt ez az idén az Ingatlanfronton?

Nagyon felkészült fogadás várt bennünket, csinos hölgyek, a gyönyörű Vajdahunyad - várban, frissítők és némi nyammognivaló.
Ismerős gyomortáji érzést láttam a szervezők arcára kiülni: -vajon eljön mindenki, akire számítunk? Vajon sikeres lesz?

A kezdet ígéretes volt, elég sokan összegyűltünk, vagy 75-80-an bár talán nem is az volt a lényeg, hogy ki van itt, hanem az, hogy ki nem jött el...

10:00-10:05 Megnyitó (Dr. Németh Zoltán László, MIT főtitkár)

Kicsit csúszott a megnyitás, de ez természetes, eleve így kalkulált mindenki. Dr Németh Zoltán MIT főtitkár kellemes bevezetője és nyugodt moderálása a feszültséget csökkentette. (A nap során sikerült megismerni a szintén az ingatlanszakmában utazó, szintén nyugodt, bár kissé szégyenlős testvérét, valamint a Kereskedelmi Kamara oszlopos tagjának számító édesapját is...lehet, hogy nem a nyerőre tettek?)

10:05-10:10 Köszöntő (Borsi László, az I. Ingatlanparlament Konferencia Elnöke)

Ez viszont egy fejbekólintás volt. Borsi László kedvesen köszöntött mindenkit, bejelentette, hogy lemond a Parlament Elnöke címről (itt egy pillanatra álljunk meg: egyes források ezen cseppet sem csodálkoztak, ugyanis nem volt elmondásuk szerint szó arról, hogy Borsi László örökös elnök lesz, tehát egy év - egy elnökség) (bár a mostani plenáris ülésen nem volt pl. az IP elnökének megválasztásáról egy szó sem)

Elmondta, hogy az IP nem arra ment tovább, ahová eredetileg az elképzelések szerint fordulnia kellett volna, nem ért egyet a hozzáállással. (valahogy olyan érzésem volt, hogy van egy kis száraz puskapora még) de jó munkát kívánt.. (Továbbá milyen munkája van egy IP elnöknek, vajon szervez is?)

10:10-10:15 Nyitó beszéd (Dr. Sztranyák József, MIT elnök)

Dr Sztranyák József is kedvesen köszöntött mindenkit, jelezte, hogy a felvetett kérdést érti, épp ezért szeretné, ha a szakma valamilyen szinten mégis összefogna, nagyon sok témát érintett, bizakodó volt és jóindulatú.

10:15-10:25 Kormányzati hozzászólás (Dr. Bujdosó Sándor, ÖTM szakállamtitkár)

Ez elmaradt (azt hiszem, túl sokat nem vesztettünk...) (bár nem úsztuk meg, kajára megérkezett...)

10:25-10:40 Témaindító előadás

Az épületdiagnosztika és az ingatlanszakma (Dr. Koppány Attila akadémikus, Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar, intézet igazgató)

Ez is egy érdekes kérdés volt, csak azt nem értettem, hogyan jött ide?

10:40-11:20 Előadások

- Az állami vagyongazdálkodás változásai (Tátrai Miklós MNV Zrt. vezérigazgató)

-Vendégelőadás (Josep M. Pons, BMP Elnök-vezérigazgató)

Azt hiszem, ez az úriember volt az, akinek a vetítése során sok mindent megtudtunk az életéből, munkásságából, volt szinkrontolmács is, a szokásos blazírtságokon kívül semmire nem emlékszem...ja, amikor hallatszott, akkor jó volt a zene...

- Lakás és pénz egy helyen (Dr. James Bondar, FHB Vezérigazgató-helyettes)

Szubjektív megítélésem szerint ez érdekes volt, James Bondár urat akkor ismertem meg, amikor a tavalyi ingatlanfarsangon a női rajongók megválasztották a 2007-es Ingatlanfarsang Férfijának, Bálkirálynak. Akkor is, most is jó benyomást tett, mind a mondanivalója, mind a személye. (itt megtekinthető, ő az, szalmakalapban, amikor a gyönyörű bálkirálynővel szambázik! Lásd: http://5x5.hu/szakmaifarsang )
Amit elmondott, az némi korrekcióval és némi látnoki képességgel a hazai ingatlanpiacra is várhatóan ráhúzható: túlzott hitelkihelyezés, kényszerértékesítés, nyomott ingatlanárak, gyenge kereslet, ilyen az, ha kipukkan a nagy hitelboom...Szerencsére nálunk jobban korlátozzák a felvehető
hiteleket, itt talán kisebb lesz a gáz, és lehetnek ennek haszonélvezői is, pl. a befektetők...

11:20-11:40 Kávészünet

11:40-12:30 Előadások

- ÖTM programjának ingatlanszakmai vonatkozásai (Dr. Bujdosó Sándor Szakállamtitkár)

- Az építőipar aktuális és megoldásra váró ügyei (Tolnay Tibor, ÉVOSZ Elnök)

- A vállalkozások és az építőanyag-ipar aktuális kérdései (Glaser Tamás, VOSZ Alelnök)

- Ingatlanadó szakmapolitikai vetülete (Dr. Kövesdy Attila, Deloitte Közép Európa Nemzetközi Adótanácsadási Üzletág Vezetője)

12:30-13:10 Kérdések, vélemények az előadásokhoz kapcsolódóan

13:10-14:20 Ebédszünet Kaja jó volt, többször is repetáztam, amikor negyedszerre indultam, a pincér gyorsan rárakta a fedelet a tálalóedényre :)

14:20-14:30 Vitaindító témák bemutatása (Dr. Sztranyák József, MIT elnök)

14:30-15:30 Tematikus kerekasztal beszélgetések

A kerekasztal-beszélgetések helyett folytatódott a további beszédek sora.

 

Meg kell említenem Fürjes Árpádot, ő arról ismert, hogy kissé hosszan szokott kérdezni, (válaszolni is) de most azzal tűnt ki és vált szimpatikussá, hogy nagyon röviden beszélt.

Hogy mit adott elő, arra nem emlékszem. Ha valaki emlékszik, írja már meg nekem!

 

Felszólalt Rajczi József is, az értékbecslőkről, a szerzett jogokról és az összefogásról beszélt, mind az igazságügyi, mind a banki értékbecslőkre vonatkozóan. Ennek volt eleje is, meg hátulja is...jó volt.

 

Keresztély Dezső, a MIGSZ kiegyensúlyozott elnöke is egy viszonylag rövid hozzászólásában támogatta a Parlamentet.

 

Netkovszky Kálmán, (FÜTI OMEGA) aki a magyarországi ingatlanszakmai képzés elismert képviselője, az oktatás fontosságáról, a minősítések fontosságáról beszélt, kérte az ebben rejlő gondolatok közös kidolgozását.

 

Ha valakit kihagytam, elnézést, közben eléggé érdekes volt figyelnem a jelenlévők reagálásait. Szubjektív benyomásom az volt, hogy sokan megelégedtek a délelőtti műsorral...

 

Jött az ÖTM ( Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium) képviseletében dr Bujdosó Sándor államtitkár, akitől megtudtuk, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó és jó nagyot dolgoztak az ingatlanszakma érdekében.

Kérdésemre, hogy mégis, hogyan egyeztettek az ingatlanszakmát érintő kérdésekkel kapcsolatban, milyen konferenciákat szerveztek (nem arra gondolok, hogy hová mentek el, ha hívták őket, hanem a "saját eszüktől" volt-e kezdeményezés egy széleskörű szakmai réteggel - mivel az ő kezelésükben van a legnagyobb adatbázis ma az itthon ingatlanosként dolgozókról, címekkel - hogyan egyeztettek ezzel a sok hétköznapi munkással, és miként karolják fel a szakma ügyét, ha már itt van ez a sok okos, de megegyezni nem tudó szakmai vezető?

 

Az öt perces válaszától én se lettem okosabb. Azaz nem az ő feladatuk, nem lehet egy felelős minisztériumot ezzel vegzálni, amit lehet, megcsinálnak, de olyan szerteágazó a munkakörük, hogy szerencse és milyen jó, hogy nem az ő feladatuk...

Akkor kezdett az agyamban egy megoldás körvonalazódni...de erről később...

 

Többen felszólaltak, ami igazán megragadott még, az a Lakáskódex hivatott elővezetője volt, dr Polgár Ildikó.

Ujj Attila, LÉTÉSZ elnök számomra is nagyon szimpatikus felvetésére, hogy hogyan egyeztettek a Lakáskódex kérdéseiről a széles vertikum, azaz a szakma nyilvánossága előtt.

 

Kissé hisztérikus választ kaptunk, aminek a lényege, hogy ők a legjobbat akarták, sokszor egyeztettek... ennyi...azt elfelejtette szerintem hozátenni, Gy F után szabadon, hogy akinek nem tetszik, annak el lehet menni...

Egyre határozottabb érzésem, hogy azon kívül, hogy az ÖTM hétlakattal zárja minden olyan dokumentumát, ami véletlenül is tartalmaz miránk, gyakorló ingatlanosokra vonatkozóan bármit is, ami a sorsunkat dönti el, még levélben, faxon és e-mailben történő ismételt kérésünkre sem voltak hajlandók nemhogy anyagot átadni, hanem még szóba állni sem velünk. Hát valószínűleg a nyuszika is hoz egy-két meglepetést az Ingatlanmikulás után, aminek talán nem fognak még annyira sem örülni...ugyanis folyamatosan látható, hogy normális közeledésre semmit nem reagálnak.

Érdekes a bürokrácia: aki benne van, valahogy elveszíti a realitásérzékét, és különböző lapos nyelvcsapásoknak jobban hisz, mint annak, akinek a sorsáról a feje fölött döntenek, akit ez az egész mélyen érint. Ráadásul az a legrosszabb, hogy ez nem pénz kérdése, hanem hozzáállás kérdése, ugyanennyiből lehetne jól átgondolt és szakszerű törvényeket is hozni.

Na, de ez volt a legérdekesebb része az egész parlamentnek. Ez is csak pár perc volt...

 

Összefoglalva: ez nem Ingatlanparlament volt, hanem sajnos egy rosszul sikerült Konferencia, (Hajdú Tamás kollégám után)

Mivel eléggé mély az empátiám, őszintén együtt érzek azokkal, akik rendezték, tudom, milyen sok álmatlan éjszakát okozhatott a szervezés, milyen komoly témákat érintettek a felvetett témák. De akkor is ki kell mondani: ez így ebben a formában igen gyenge eresztés volt.

A Parlament mindenki számára a demokráciát és a közös ügyet jelenti. Itt ez nem jött össze, híven tükrözte a szakmai megosztottságot és azt, hogy egyre mélyebb a szakadék a szakmai vezetők és "nép" között.

Azt is híven tükrözte, hogy miközben a szakmára, a szakmában dolgozókra hivatkozik mindenki, nem elég egy -két jópofi simogatás, pár tál lencse, üveggolyók. Hisz látszik, hogy szinte mindenki pozíciókra tör, egy nyalás ide, egy nyalás oda, hogy közben a többiekkel mi lesz, arra nincs már energia. Azok - azaz mi - pedig csak dolgozni szeretnénk, szeretnének.
Egyesek szégyellték magukat az Ingatlanmikulás miatt, ugyanis ez ciki. Hát, eddig volt idő nyalni, épp elég, semmire nem vezetett. Illetve vezetett, arra, ami ma van...

Akkor van más megoldás is, bár mi nem tudjuk leállítani a vasutat...és borítékolom, ahogy közelednek a választások, egyre bátrabbak lesznek majd a többi szereplők is, valahogy megvilágosodnak, mint a kisnyilasok anno, hogy igazából ők partizánok voltak...vagy amikor valahogy mindenki 56 hőse ma már....

Amikor ez egyre jobban nyilvánvalóvá válik, amikor a sok érdek éppen a széthúzást erősíti, el kell gondolkozni.

Amikor a minisztériumnak az a jó, ha nincs egy felelőse az ingatlanszakmának és ez így a jó, és ezt egy nyilvános konferencián be is jelentik, akkor el kell gondolkoznunk.

Visszatérve az Ingatlan Parlamentre: ez ebben a formában életképtelen, az első sorokban említett elvárások, ami egy parlamentre vonatkozik, ( a többség bizalmából való küldetés, boldogulás, közakarat...) semmi nem teljesült.... kár érte....élt 1 évet...béke poraira...

Szubjektíven írtam egyfolytában, Balatonlelle, 2008, február, Békési Béla

 


HOZZÁSZÓLÁSOK
28 hozzászólás 3 oldalon
« első   « előző 1 [2] [3] következő »   utolsó »
#28
érdekelt volna | 2008.03.28 22:53
írta: Anonim | válasz

Üdv!

Én elmentem volna, de lebeszélt a barátom, aki tavaly részt vett rajta. Azt mondta semmi jelentős dolog nem történt. Én is úgy vagyok vele, hogy inkább végzem a munkámat, és mégcsak tanítani sem nagyon szeretnék. Annak viszont látom értelmét, hogy együttműködjünk minél többen. Nem a politizálás kedvéért mondom, de érezhetően elvették az emberek kedvét az ingatlan vásárlástól. Egyre többen nulla forint önrészt tudnak összegyűjteni, erre Áfá-t béfát, meg adókat vezetnek be. Adózott jövedelemből megvásárolt ingatlanokra még egy adag illetéket is tesznek. Vérszívó banda.

Az idegenvezetők is azért küzdöttek, hogy csak szakmai végzetséggel lehessen idegenvezetni. A képzetlenség, a rossz ingatlanosok (biztosítási, és egyéb ügynökökre is vonatkozik) miatti rossz tapasztalatok miatt aki meg akar maradni az értékesítői szakmában annak egy útja van, hogy hiteles, és sikeres legyen: saját magát képezni. Ehhez kell-e szakmai fórum? Kell. Ugyanakkor egyetértek Békési úrral. Ha ekkora az érdektelenség, akkor el kell gondolkodni mi lehet az ok. Én azt hiszem mindenkinek meg vannak a határai. Amire nem képes valaki, azt ne ő akarja csinálni. Ha 25 érdeklődő volt, akkor ez nem komoly dolog. És a mostani "parlament híre" sem volt jó. Sajnálom a szervezésben segédkezőket, mert ők csupán középszerű emberek áldozatai. A szervezés is szakma. Attól, hogy valaki jó ingatlanos, vagy rendes ember, még nem biztos, hogy ért egy vonzó szakmai program összeállításához is. Ha pedig valamit parlamentnek hívunk, akkor működjön akként is. Legyen a nevén nevezve minden. Ismerek cégeket, akik akadémiának nevezik az OKJ-s középfokú tanfolyamaikat. Így a kifejezések jelentőségüket veszítik. Ez hasonlatos arra, mintha azt mondaná valaki, pezsgő konferenciát szervezt, aztán jön egy pezsgő üveg gyártó, aki bemutatja az üvegöntés technológiáját, a végén pedig csak beszélnek a jobbnál jobb italokról és traubit majd üres pezsgős poharakat hoznak.

Szabó Károly

#27
MIT | 2008.03.06 12:34
írta: Anonim | válasz

A MIT olyan szervezet, amely összefog egy csomó egyéb vatta szervezetet, ha taglétszámról kérdezik, mélyen megsértődik.

 Ha taglétszámmal kezd dicsekedni, Münchaunsen bárót is meghazudtolja.

 

HalászE 

#26
Ambrózy Erzsébet | 2008.03.03 10:26

Kedves Erzsébet!

Ha valaki már a kérdést sem érti, akkor hogyan válaszolhatna jól?

Más.Ha írsz egy felháborodott levelet, akkor ne csodálkozz, ha válaszolnak rá.

Még más. Azt hiszem, a névtelen levelek elsöprő kisebbségben vannak itt, attól függetlenül, hogy nem ismered egyik - másik levélírónak a monogrammját.

Valamint: Annyira nem vagyok kíváncsi rád, amit az is mutat, hogy nem én írtam a Te honlapodra, hanem fordítva, továbbá nagyon kedves és rendes feleségem van. Tehát nem ismerkedem :)

Továbbá ezt írtad: Önhöz hasonlóan viszont nekem sincs semmiféle ingatlanos képzettségem, de Önnel ellentétben nem is vallom magamat szakembernek, sőt még ingatlannal sem foglalkozom.

Kérlek, ne hasonlítsd magad hozzám. Elég sokat költöttem már a képzésekre, bár nem vagyok a szakma csúcsa, és nem vagyok maga a SZAKMA, ha érted, mire gondolok.

Sőt, ha valaki lenézően beszél a taxisofőrből, kamionosból, üzletkötőből, pékből,  óvónéniből, sarki fűszeresből stb. lett ingtalanszakemberekről, akkor kinyílik a bicska a zsebemben.

Ezek a vállalkozó lelkű emberek, akik előtte kétkezi munkából éltek meg, ezek, azaz mi kezdtük az ingatlanszakmát.

Sokkal jobban tudnak kapcsolatot teremteni, jobb a gyakorlati tapasztalatuk ezeknek az embereknek!

A hétköznapi tapasztalatok mindíg jobbak, mint az elméletiek, hisz az elmélet a gyakorlatért van és nem fordítva, bár ez sokaknak nem világos.

Sőt, a sztepptáncosokból (továbbá a kőfaragókból és a balettáncosokból) is lehet jó ingatlanos, de ahhoz el kell végezni a megfelelő képzéseket, hogy ezt magukról elmondhassák. Sőt, ez sem elég, mert  még egy két további kötelességnek is eleget kell tenni, de haggyjuk is...

Addig is hívják magukat asszisztensnek, vagy aminek akarják, de a szakmai részéhez semmi közük.

Továbbá: érdekes, hogy példát szeretnél mutatni, hogyan működik egy lelkes csapat.

Nekünk van ilyen, a MIÉSZ. Szívesen látunk vendégként, rendes tagként sajnos nem, ugyanis nem olyan egyszerű ide bejutni, van, aki már lassan egy éve vár az elfogadásra.

Annyi jutott el hozzád, hogy bántom az Ingatlanparlamentet... Hát, ha ennyi jön le belőle, akkor hidd el, kár is ezzel foglalkoznotok. Amikor már előre megkaptátok a kritikát, éppen én védtelek benneteket, hogy előbb nézzük meg, milyen. Aztán láttam, hogy egy nagy nulla volt, és ha ezt nem fogadjátok el, és nem vállaljátok a megújulást, szerintem megcsinálja más.
Lehet itt megsértődni, csak mi értelme?

Ha nektek jó ez a fajta parlament, akkor csináljátok hosszú évekig.

Üdvözlettel és részemről is lezárva veled a véleménynyilvánítás: Békési Béla

 

#25
Kedves Béla!Elég érdekes | 2008.03.03 09:28
írta: Anonim | válasz

Kedves Béla!

Elég érdekes gondolat, hogy kipattantam Fürjes Árpád fejéből... ezt eddig nem tudtam, de ha Ön mondja... de lehet, hogy ez a paranoid képzelgés annak köszönhető, hogy túl sok névtelen beíró fordul meg az Ön blogjában - esetleg mindenki magából indul ki?

 A regisztrációnál találkoztunk, bár nem lettünk bemutatva egymásnak, hiszen nekem a regisztráció vezetése volt a feladatom. De ha már ennyire kíváncsi lett rám, akkor nyugodtan megkeresheti az adatlapomat az iwiw-en.

Önhöz hasonlóan viszont nekem sincs semmiféle ingatlanos képzettségem, de Önnel ellentétben nem is vallom magamat szakembernek, sőt még ingatlannal sem foglalkozom. Hosszú évek óta ismerem a Magyar Ingatlan Tanács munkáját, az Elnökség közül jónéhány embert, s a szakmai, emberi hozzáállásuk, a szakma iránt tanúsított elkötelezettségük volt az, ami engem is arra késztetett, hogy társadalmi munkában - mielőtt még elkezdené firtatni, hogy nekem mennyi volt ebből a hasznom, persze megint csak ismétlem magamat, mindenki magából indul ki - segítsem a II. Ingatlan Parlament szervezését.

Mint ahogy tánccsoportom, az Irish Feet is szereti támogatni a szakmájukért tenni akaró szervezeteket, embereket - éppen ezért az esti bálon fellépti díjunkról lemondva léptünk fel.

Kedves Béla! Ha szeretne példát kapni abból, hogy is néz ki egy csapat, amit a barátság, az egymás iránti tisztelet, a közös cél tart össze, jöjjön el és nézze meg egyszer a fellépésünket. 15-18 éves emberkék példát fognak Önnek mutatni!

Amúgy ha már a lemoderálást említette, megteszem én Ön helyett, hiszen legutolsó beírása meggyőzött, hogy ez nem az a vitaszint, amin én le szoktam állni... túl alacsony...

Utolsó üdvözlettel: Ambrózy Erzsébet

#24
Ingatlanparlament | 2008.02.29 19:28
írta: Név nélkül | válasz

Kedves Erzsike, kedves Árpi!

 Túlragoztuk már ezt a moderátlan blogomon, (bár, ha meg moderálnám, az lenne a baj.

Ami a mélyenszántó igazság (mondom szerényen) : az IP  így ebben a formában nem fog továbbműködni. Minden tiszteletem a szervezőké, sokadszorra mondom, tudom, mekkora energiát tettetek bele. Azonban lehet itt siránkozni, vádaskodni.

Téged, Erzsike, nem ismerlek, bizonyára képzett ingatlanközvetítő vagy és bizonyára rajta a vagy a megyei névjegyzéken :)

Szóval, valahogy előpattantál, mint Fürjes Árpi, Zeusz fejéből, őt, mielőtt megváltam a klubtól, nem ismertem...egyszerre megjelent, és megmondja a frankót.

Fürjes Árpiról annyit még, hogy ő kezdeményezte velem a kapcsolatot, én reagáltam rá, elmentem hozzá, megnéztem a kecskéket és ennyi. Sajnos, rossz emberismerő vagyok, ez már többször kiderült. Az Árpi egy egyszemélyes cég, aki úgy adja elő, mintha egy nagy szervezet lenne mögötte. Így lett MIT alelnök is, csak éppen a tömeg hiányzik mögüle, bár attól még lehet jó elképzelése a világról. Viszont attól fogadok el jótanácsot, aki már bizonyított.

 Itt folyamatosan arról van szó, hogy ki képviseli az Ingatlanszakma érdekeit. Akkor mostmár szerintem is épp ideje ezt átgondolni.

Ki képviselhetné, ha nem az, aki a szakmai minimumnak megfeleL? Hisz bárki létrehozhat ilyen, meg olyan szervezeteket, akik még köszönőviszonyban sincsenek a szakmával.

 Létrehozok egy szervezetet, ami az ingatlanszakma árváinak egyesülete, és akkor már jó esélyem van arra, hogy potenciálisan beleüthetem az orromat a szakma ügyes-bajos dolgaiba?...

Továbbá: minden elismerésem azoké, akik társasházi képviselők, építők, egyéb munkakörből élnek meg. Jó velük az összefogás, és támogatom az olyan ügyeket, aminek van értelme. Azonban ne felejtsük el, hogy mi értékbecslők és közvetítők vagyunk, ezt a dolgot tudjuk megoldani közösen, a világ számos problémáját oldja meg az, aki azzal foglalkozik. Ha van egy legitim szerevezet, dolgozzák ki a rájuk vonatkozó tételeket, és együttesen be tudjuk nyújtani, de elsősorban a saját portánkon seperjünk!

Itt, hogy mindenkit be akarnak voni az értékbecslk meg közvetítők közé, semmi mást nem jelent, mint azt, hogy nagyobb támogatást szeretnének elérni vele.

Elsőként húzzuk meg a vonalat, értékbecslés és közvetítés ügyében kik kompetensek?

A bankok?

Nem!!!

A szakmánkívüliek?

Nem!!!

A különböző hivatalok?

Nem!!! Hisz ők sem vállaltak benünket!!!

Akkor meg ki?

Van egy szabály. az dolgozhat hivatalosan, aki legalizálta magát a megyei Önkormányzatoknál, vagy esetleg igazságügyi értékbecslő.. Erről van egy lista, amit az ÖTM felügyeletében a megyei önkormányzatok kezelnek, illetve az IM névjegyzéke. Innentől kezdve hogyan beszélhetünk szakmai képviseletről, ha nem ezek az emberek választják meg a saját képviselőiket.

Érdekes módon egyből letisztul a paletta, és minden egyértelművé válaik. Nekem ne hozzon szabályt az, aki még nem közvetített, értékelt...

Ne akarja már megmondani a frankót az, aki még csak hallott ilyenről...

BB

#23
Amúgy arra a mondatra, hogy | 2008.02.28 15:19
írta: Anonim | válasz

Amúgy arra a mondatra, hogy "az ötletgazda lelépett" arra teljesen szubjektíven - miután a szervezési munkában erőteljesen benne voltam, vagyok és LESZEK! - hadd reagáljak: Az ötletgazda, azonkívül, hogy a fejéből kipattant az ötlet, mást nem is csinált, így számomra eléggé érdekesnek tűnt az, hogy pont ő kérte számon a szervezési munkát. Ami volt, a szekcióknak is voltak rendezvényei, ülései - egyikre sem volt túlzottan kíváncsi, nem is érdeklődött egész évben.  De a konferencia (pontosítanám ezt is, mivel nem parlament a formája, hanem konferencia, csak az elnevezésében van benne, egész pontosan Ingatlan Parlament - ugye azért helyesírásilag is utalunk rá, hogy ez egy tulajdonnév, nem pedig gyűjtőnév...) előtt 2 hónappal azért én láttam azt a levelét, amiben lemondott az elnöki tisztéről - ami szintén csak névleges volt, mert bár elnökként volt - tévesen, és nem levezető elnökként, ami valójában a funkciója volt az első IP-n  - titulálva, azt ugye senki sem gondolhatja komolyan, hogy egy konferencia elnökének lenni az felérhet egy bejegyzett szervezet elnöki tisztével. Ezt B. L. Úr szereti összekeverni - tudatosan-e vagy sem, az már mindegy.

 A. E. (gondolom nem baj, ha ezentúl így használom, a teljes nevemet jópárszor én már kiírtam...)

#22
Válasz B.B.-nek | 2008.02.28 09:29
írta: Anonim | válasz

"Árpi, mivel nagyon aktív vagy, téged meg mostmár tényleg megkérdezlek: hány ember van az egyesületedben? Bizonyára van egy konkrét szám, és most nem a híres és nagyon komoly 38 000-es létszámot kérném tőled, hanem konkrétan a Társasházi Képviselők, vagy lehet, nem jól tudom a nevét egyesültedben az elmúlt évben hányan és kik fizették be a tagdíjat?

Ugyanis ez mostmár nem kerülhető ki. Kinek a nevében és ki nyilatkozik."

 

Néhány rövid válasz :

1. Én soha sem mondtam 38000 tagot, valakinek fület kellene mosni, aki ilyet vélt hallani tőlem.

2. Nem Én vagyok aktív, csak meguntam az egyoldalú - mostmár lassan legalább fél éve folyó sz* keverést, bárki megnézheti a Google segítségével az eddigi szakmai tevékenységemet. Én soha sem foglalkoztam mások minősítésével se pro, se kontra. Mások viszont lassan már csak ezzel foglalkoznak...

3. Világosan kifejtettem álláspontomat a Ti nyilvánosságról terjesztett nézetetekkel kapcsolatban - nem értek vele egyet. Ezt is csak azért hoztam nyilvánosságra, mert azt állítjátok : ez jogszabályi kötelem, holott ennek épp az ellenkezője igaz, s mert itt és máshol is meg lettem szólítva általánosságban is, meg konkrétan is. Én nem üzemeltetek moderálhatatlan blogokat, ahol másokat sértegetnek, azután meg sajnálkozom, hogy lám, ezek az ellenőrizhetetlen anonim megszólalók csinálják a fikázást...

4. Ha akkora harcosai vagytok a demokráciának akkor el kellene fogadnotok, hogy mások meg másként gondolják Ti meg úgy ahogy Ti akarjátok. Ezért vagytok Ti másik egyesületben és mi is másikban...

5. Ha Én majd megjegyzéseket írok a Ti farsangotokról, konferenciátokról (ha lesz, és ha meghívtok) akkor biztosra veheted, hogy szigorúan a tények talaján fogok állni, bár meg kell mondanom , igen kicsinek látom annak a valószínűségét, hogy amennyiben elmegyek a Ti rendezvényetekre, s nem tudom dícsérni azt tiszta szívvel, akkor egyáltalán megszólalok-e róla másként. Tudod én még olyan (eléggé el nem ítélhető) nevelést kaptam, hogy a vendégjog bizony komoly dolog, s bíz nem illik a vendéglátót leszólni, inkább nem szólok. Belátom ez egy cseppet sem demokratikus - de én ezen a talajoin maradok most már arra a kis időre, ami még megadatott nekem.

6. Továbbra sincs semmi közötök hozzá, hogy hány tag van az Egyesületünkben, főképp ahhoz nem hogy kicsodák, s hány fizetett tagdíjat közülük, hány pedig nem. Ami azt illeti engem sem érdekel, hogy nálatok hányan vannak és kik fizetnek, az ide vonatkozó megjegyzésem ugyanis nem a tagdíjakról szólt, hanem a rejtett szponzorációról. Tudod bizony vannak olyan szervezetek (természetesen kizárólag külföldön, a jelenlévők kivételek) amelyeket valamely gazdasági érdek hoz létre, amely palástolni akarja magát, s civil köntösbe burkolódzik, ugyanis néha sokkal olcsóbb pénzelni egy kvázi civil szervezetet, mint egyenesen kiállni a gazdasági érdekünkért ( tudod : sztrájktörők, ellenzöldek, benzinlobbi az atomerőmű ellen, vízerőműlobbi a szélerőműlobbi ellen, aszpatrtamgyártók és cukorgyárosok, és sorolhatnám tovább. Egyesületek, amelyek még meg sem alakultak, de a tagdíjbevételeikből már óriásplakáton hirdetik, hogy milyen jó is náluk tagnak lenni, mi mindent kapnak majd a tagok....) Mi még az egy százalékot sem akarjuk gyűjteni, mert az általatok is oly nagyra becsült szakmai függetlenségnek egyetlen biztosítéka van - ha nem fogadtok el (rejtett) kenőpénzeket. Működő demokráciákban erre szolgál a lobbitörvény szigorú betartása, a mi kis magyar demokráciánk messze van még ettől.

7. Vedd már észre, hogy mindaz amiért közösen harcolunk ott van a hivatásrendi kamarában - ami soha sem lesz, ha a politikán múlik, mert könyebb uralkodni a népen ha előbb megosztották, mint lemondani a hatalom bármilyen kicsi szeletéről is.

8. Remélem tudod : én soha sem bújok nicknevek mögé, a véleményemet eddig is és ez után is mindíg felvállaltam, s a meggyőződésemet pedig nem váltogatom.

És egy baráti mondat, amit elfogadhatsz vagy eldobhatsz : remélem nemsokára rájössz, hogy nem a Mikulás hiányzik a szakma tisztességéhez, hanem a közös cél menti összefogás, a kóklerek partvonalon kívülre helyezése, a komoly lobbierő ami egyenes következménye lenne a hivatásrendi kamarának.

Árpád

Fürjes Árpád

 

 

 

 

 

 

 

 

#21
van hozzá jogosultsága? | 2008.02.27 15:00
írta: Anonim | válasz

Erre a kérdésre a névtelen beírónak csak azt tudom mondani: mi köze hozzá?  Más szervezetek  pénzügyeire is ennyire kíváncsi "a könyvelő" vagy csak kifejezetten a MIT-re van ráhegyezve? Mert erősen kilóg a lóláb...

A MIT vezetése vagy arra jogosult hivatalos szervek bármikor felvilágosítást kaphatnak ez ügyben. A konferencia és a bál díjairól minden érintett számlát kapott.

 Ambrózy Erzsébet

 

 

#20
Meghívást kapott mindenki | 2008.02.27 13:23
írta: Anonim | válasz

Meghívást kapott mindenki (tlg is mint szekcióvezető) csak egy levél a sok közül... az eredeti levelet bárkinek szívesen továbbítom az e-mail címére... a többi ülésre is küldtünk meghívókat, de ezt tlg is tudja, hiszen ő is kapta ezeket.

 Amúgy nem tudom, milyen lehet lábbal szavazni, én eddig csak olyanon voltam, ahol kézzel illett ezt megtenni. A Szájjal és Lábbal Festők szavazásain nem szoktam részt venni, és olyanon sem, ahol bizonyos mennyiségű folyadék elfogyasztása után már csak lábbal megy a szavazás...

 Ambrózy Erzsébet 


Köszönöm a meghívást. A munkában szívesen részt vennék, de ebben az időpontban éppen egyetemen kell előadást tartanom.

Üdvözlettel:

dr. Kutsch Zoltán
KIVOSZ elnök


Magyar Ingatlan Tanács írta:

Tisztelt Partnerünk! Kedves dr. Kutsch Zoltán!

Az előző Ingatlan Parlament sikeres tapasztalataiból kiindulva a Magyar Ingatlan Tanács Veletek együtt 2008-ban ismételten szándékozik megrendezni az Ingatlan Parlament elnevezésű konferenciát. Egyrészt mert úgy látjuk, az életrehívó ok nem szűnt meg, másrészt erre egyrészt igény van és nem utolsósorban ezt határoztuk el egy éve.

Kérlek, hogy a 2008. január 16-án 14 órakor a Bp. I., Kuny Domokos u. 13-15., FÜTI Omega hivatalos helyiségébe (IV. emelet) összehívott előkészítő megbeszélésen vegyél részt személyesen, a szervezéssel és lebonyolítással kapcsolatos feladatok egyeztetése végett.

Részvételedre feltétlenül számítunk, esetleges távolmaradásodat kérem a 06/20/9651-961-es telefonszámon vagy az [email protected] e-mail címen jelezd vissza.

Üdvözlettel:

*Dr. Sztranyák József*
Magyar Ingatlan Tanács
Elnök
e-mail   [email protected] <mailto:[email protected]>
Telefon: + 36 1 269 16 78
Mobil:     + 36 20 965 19 61
Fax:       + 36 1 354 06 86 

#19
CEPI | 2008.02.27 10:44
írta: Anonim | válasz

Szerintem jó volt!

 

Németh Miklós

Archivum

| ha hibát, félreérthető dolgot talál a portálon klikk ide |
jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

  • Kérdezd meg az ügyvédünket!
    írta: Anonimus
    07.17 20:59
  • Nyári szabadság az ingatlanpiacon + parlagfű allergia ellenes me
    írta: Szántó Zsuzsanna
    06.04 18:36
  • Nyári szabadság az ingatlanpiacon + parlagfű allergia ellenes me
    írta: Makkainé Hoksza Éva
    06.04 11:14
  • Az a nyerö, aki nagyobbat hazudik?
    írta: Oláh Emese
    06.02 09:32
  • Válasz: ingatlanpanasz
    írta: Békési Béla
    05.02 23:19

  • Szerinted mennyire fontos az energiatanúsítás?

    Nagyon fontos, hogy energiakímélő megoldásokat találjunk, ebben segítség a tanúsítás
    Jó, ha van, de nem annyira lényeges
    Ha van van, ha nincs nincs...
    nem tartom lényegesnek
    Ez felesleges sarc!