ma: július 23.
Lenke napja van
felhasználó név:*
jelszó:*
felhasználó létrehozása
elfelejtett jelszó
Ha látod, hogy annak a szamara, a ki téged gyűlöl, a teher alatt fekszik, vigyázz, rajta ne hagyd; oldd le azt ő vele együtt.

2Móz 23,5
Földhivatalok
Főoldal »


BLOG


közvetítő és értékbecslő

Balatonlelle, Petőfi u. 3763/2

+36 20-9283 266, +36 20 776 24 64
e-mail küldése

2010.01.30 18:48 | info | nyilvános | hozzászólások (12) Szólj hozzá » | Ismerősnek elküldöm

Ha nagyobb méretben szeretné látni a betűket, nyomja meg egyszerre a Ctrl és a + gombokat!

Az est támogatója: Real Net Team Kft,  és  a Füti Omega Oktatási Kft

Szokás szerint túlszerveztük a dolgot, ezen a rendezvényen legalább 10 rendezvényre való téma került megbeszélésre, nagyon tömény volt.

A FIDESZ és a JOBBIK is örömmel vette tudomásul a Vagyonadó megszüntetését, az MSZP nem jött el, biztos azért, mert ők nem örültek.   (a beszámoló címsorokban ITT,   több részre bontott változata ITT , hozzászólások e cikk alján)     Január 28-án a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete soros összejövetelén a Vagyonadó és a kompetenciák kérdése volt az aktualitás.


    Elsőként Seötér Ágnes az ingatlanszakmát sújtó, a képzéssel kapcsolatos, egymást követő, sokszor egymást keresztülverő rendeleteket, törvényeket és annak hatásait  a mindennek megfelelni kívánó szakemberek véres küzdelmét a kenyérért -mutatta be.
Összegezve: nincs egységes szabályozás, a szakember is csak megérzés alapján gondolja, éppen mi vonatkozik rá.
   ÖTM rendelet itt     Az ÖTM-től az előadó, dr Farkas Judit igyekezett segíteni a különböző rendeletek, regisztrációs bonyodalmak között, azonban valószínűleg a fáradtság miatt egyre ingerültebben válaszolt a kérdésekre, amit először Csider László próbált tompítani, majd a MIÉSZ vezetője kissé túlreagálva kérte a korrekt hangnem megtartását, mely túlreagálásért később elnézést kért.
(A MIÉSZ rendezvényén a MIÉSZ tagokkal szembeni minimális tiszteletet kéretik betartani, mindenkinek, így elkerüljük a konfliktusokat, mivel nem a MIÉSZ van egy minisztériumért, hanem a minisztérium az emberekért. ) (Ugyanezt tapasztalhattuk már más rendezvényen is, más előadóval.)
Mindenki bízott abban, hogy az előadás után sokkal könnyebb lesz az eligazodás. Sajnos, többdiplomás, harcedzett és évtizedek óta vállalkozó kollégáink is értetlenül álltak a magyarázatok előtt.
 
A legégbekiáltóbb és abszurdabb dolog az, hogy az Ingatlanszakmában a regisztráltakat ellenőrzik a legjobban, viszont azokra, akik a zavarosban halásznak, semmi elképzelés nincs. A MIÉSZ éppen ez ellen küzd: kéretik azokat levadászni, akik jogosultságok nélkül dolgoznak. De ne azokat bántsák, akik esetleg késve fizették be a TB járulékot, vagy egyéb kötelezettségeiknek késve tesznek eleget… Hanem azokat, akik feketén, papírok, szakmai háttér nélkül, vállalkozás nélkül dolgoznak.  Azokkal van baj… Miért nem értik meg? Hol van azoknak a kiszűrése? Miért csak rendszeren belülieket vegzálják? A szervezett szakmán belüli visszaélések nagyon ritkák. Leszögezve: elhisszük és értékeljük a jószándékot az ÖTM részéről, hiszen mindig eljöttek hívásunkra bárhová, előadást tartottak, fogadtak, azonban nagyon rossz a kommunikáció, akik kidolgozzák a rendeleteket, eljárásmódokat, belefásulnak abba, hogy ők értik az ügymenetet, értik a saját elképzeléseiket, azonban képtelenek azoknak a nyelvén beszélni, akikről szól az egész, megmagyarázni az értelmét és esetleg kritikát elfogadni. Amennyiben nincs a látóhatáron ilyen munkatárs,  segítünk keresni.
 
Úgy gondoljuk, hogy egy korszak lezárult,   a MIÉSZ – bár több elhatárolódás volt szakmai berkekben a radikalizmusa miatt – gyökeresen más kommunikációt és hozzáállást kíván a minisztériumoktól tagjai és a szakma művelői hasznára. Ezzel együtt köszönjük az ÖTM munkatársainak a jelenlétet, előadásukat, munkájukhoz jó egészséget és idegrendszert kívánva várjuk további rendezvényeinkre is őket. Nincs olyan kérdés, amit ne lehetne megoldani, az ÖTM részéről a szándék megvan. Köszönjük.
 
 A PSZÁF nem tartotta fontosnak a megjelenését,  sajnos nem olvasták el a meghívót, így a számukra elkészített kérdéseink válasz nélkül maradtak. Elégtelen.  

 

Az APEH nem tartotta fontosnak a megjelenését, sajnos többszöri megkeresésünkre sem tudtak előadót küldeni.

 

 

A Pénzügyminisztérium  nem tartotta fontosnak a megjelenését decemberi ígérete ellenére, írásos meghívásunkra nem reagált, szóbeli megkeresésünkre a Titkárság nem túl kedves eligazításában részesültünk, kioktatva, hogy ha a sajtófőnök nem ér rá akkor nem ér rá. (Szelíd kérdésünkre, hogy tudomásunk szerint többen is dolgoznak abban az intézményben, megnyugtató választ kaptunk: ha más is jó, akkor küldenek valakit) Természetesen nem küldtek, visszahívást, sem értesítést sem kaptunk, bár a telefonszámot számtalanszor elkérték… . Úgy látszik, arrafelé a válaszadást nem ismerik, csak demonstráció és sajtójelenlét mellett készségesek – akkor viszont ugyancsak...  (http://tilk-tilk.blogspot.com/2009/12/ingartlanmikulasok-penzugyminiszterium.html)  

Szakmai kapcsolattartásból PM elégtelen.

 

 

 

 

Pedig izgalmas kérdések voltak A PM által kiadott, a szakma nyelvén csak PSZÁF listaként emlegetett botrányos (A 17/2008. (Vi. 5.) PM rendelettel módosított, az ingatlanértékelői névjegyzékbe történő felvételről és a névjegyzék vezetéséről szóló 25/2007. (Xii.18.) PM rendelet ) alapján sokszáz ingatlanszakember fizetett be feleslegesen tízezer Ft illetéket, erkölcsi bizonyítványra költött, igazolások után szaladgált és a különböző képzettségeket próbálta megszerezni, hogy megfeleljen a követelményeknek. (Így pl. egy 57 éves szakember elkezdte tanulmányait a diploma megszerzés miatt, mert akkor éppen az volt az álláspont…) nem lehetett tudni, hogy egy 4 éves tanulmányi időt nem él túl egy rendelet, mely így teljességgel betarthatatlan. Ezek a rendeletek, sűrűn módosultak, miközben a kollégák kezüket – lábukat törték, hogy feljussanak a listára, majd minden előzmény nélkül megszűnt.  

 

Ezért a MIÉSZ a becsapott kollégák érdekében a PSZÁF-tól visszakéri mindenki számára a befizetett illeték, az erkölcsi bizonyítvány és az utánajárás költségeit, aminek az átlagos összege 20 000,- Ft, amennyiben az oktatási és egyéb költségeket nem vesszük figyelembe.

 

 

Amennyiben bárki más az ezzel kapcsolatos valós költségeit igazolhatóan tudja előadni, azokat a beadvánnyal együtt kezeljük. [email protected]

  

 

Leitner József, aki régebben a megszüntetett OLÉH elnökhelyettese volt, érdekes összefüggéseket, számadatokat mutatott az érték megállapítások és az ingatlanadó kapcsán, összefogott, szakszerű, precíz és humoros előadás, melyet vetítéssel fejezett be. Kérdésünk: Vajon a Vagyonadó kapcsán miért nem kérdezték meg ezeket a szakembereket , hogyan lehetne szakmailag megalapozott és nehezen támadható, jól kidolgozott, előrelátó törvényeket hozni?  

 

Hisz léteznek jól képzett, az államapparátusban gyakorlott és a való életben szakmai gyakorlattal rendelkező, az érem mindkét oldalát ismerő szakemberek is ( A volt OLÉH -tól a helyszínen összesen 4 személy volt jelen .  A Jobbik előadásában egy önálló Ingatlanügyi Intézmény vízióját említette, amire az említett volt vezetők között érdekes hullámzás indult meg …)

 

 

 

 


Politika és adózás

 

 

 

 

Az est második részében a politikusaink válaszoltak a kérdésekre.

 

 

Meghívott volt Szanyi Tibor, MSZP részéről, aki az utolsó percben lemondta a részvételét, (no comment)  Mádi László a FIDESZ-től és Lenhardt Balázs a Jobbik részéről.
 
Mádi László elmondta, hogy az Alkotmánybíróság döntését a FIDESZ örömmel fogadta, végre eltűnt  egyszer, s mindenkorra az elhibázott ötletelés. A résztvevők  kérdésére a FIDESZ képviselője  jelezte,  hogy ahhoz, hogy egy ilyen jellegű adónem egyáltalán valaha is szóba kerülhessen, nem havonkénti ötletelés, hanem hosszú évek megalapozott munkája, hosszútávú stratégia lehet szükséges, azonban most annak örülnek, hogy az adónem kilőve, és ezt ahogy van, el lehet felejteni. Mádi László beszélt arról is, hogy a vagyonadó tervezett 50 milliárdos bevételének kiesése valószínűleg egy kisebb tétel lehet ahhoz képest, hogy várhatóan több ilyen jellegű csontváz található a szekrényekben, (itt a költségvetési trükkökre célzott) de ezekről még nem lehet pontosat tudni, a gyanú erős. Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy az állampolgári eladósodás folyamata súlyos, bár van az Unión belül hasonló mértékű eladósodás.. A lakásbérleti piac és a vásárlói piac összefüggéseit elemezve rámutatott, hogy a hazai szokások inkább a tulajdonosi viszonyokat részesítik előnyben, így az eladósodáshoz ez is hozzájárult. Feltett kérdésre válaszolva Magyarország adósságkötelezettségeiről, annak kezeléséről a következőket tudta elmondani: 8 éve már, hogy nincsenek megbízható, valós adatai az ellenzéknek a gazdaságról, csak sejtéseik, mivel nem hisznek a kozmetikázott számoknak, véleményt csak azok pontos tudatában fognak mondani, ha kiderül egy választási győzelem után, milyen csontvázakat, illetve bombákat találnak eldugott helyeken. Ha sikerül megismerni a valós helyzetet, akkor lehet egyáltalán leülni elgondolkozni, mik a lehetőségek, milyen irányban induljunk el.  
 
    Lenhardt Balázs a Jobbik képviseletében nagy felütéssel kezdte:
Nem sajnálja, hogy Szanyi Tibor nem jött el, hisz „neki nem is egy ilyen fórumon, hanem a börtönben a helye, az országot tönkretevő társaival egyetemben.” Az ezt követő hatalmas csendben Lenhardt Balázs elmondta, hogy „a Jobbik Magyarországért Mozgalom üdvözli az Alkotmánybíróság döntését, mert a mostani szakmai egyeztetés nélküli, erőből átnyomott javaslatot átgondolatlannak, és igazságtalannak tartotta. A Jobbik nem tervezi ingatlanadó bevezetését, de a a luxusadó gondolatát támogatná, mert botrányos dolog, hogy például Boldvai László szocialista képviselő salgótarjáni kastélyába nem csönget be az adóhatóság, hogy a milliárdos érték milyen adózott jövedelemből épült! Ezért a luxusadót 50 millió Ft értékhatárát felett kell meghúzni, és a nyugdíjasokra a benne lakás idejétől függően külön mentesség vonatkozna. El kell viszont kerülni a céges ingatlanokkal történő visszaéléseket, így nem jelentene mentességet, ha az ingatlant cégre íratják, de lakhatásra használják. Szintén a valódi kihasználást vizsgálva meg kell akadályozni a fiktív albetétekre való felosztást, amikor látszólag csinálnak társasházat egy családon belül, mint Gyurcsányék a rózsadombi villájukban." Az esten a jelenlévő kollégák, a pártok és az ÖTM képviselői és a sajtó munkatársai meglehetősen tömény ízelítőt kaptak abból, mennyi gond és baj, információhiány és elhamarkodott döntés található a gazdasági élet ezen szegmensén is. Elgondolkoztató, hogy a jó és egyértelmű megoldások nem pénz, hanem párbeszéd kérdései, és a felmerülő problémák megértésének igyekezete, valamint a kezelése a legfontosabb. A MIÉSZ ehhez nyújt segítséget mindenkinek, aki a megoldáson fáradozik, bízik benne, hogy a jövőben több gondot fordítanak a rendelethozók, a törvényhozók azokra, akiknek a feje fölött meghozták az egyeztetés nélküli döntéseket. Nem pénz kérdése! Elhatározásé. Segítünk. Balatonlelle, 2010, 01. 30.

És aki idáig eljutott, az megérdemli, hogy hozzászóljon!

 

Hozzászólások alul.

Az est támogatója: Real Net Team Kft,  és  a Füti Omega Oktatási Kft


HOZZÁSZÓLÁSOK
12 hozzászólás 2 oldalon
« első   « előző 1 [2] következő »   utolsó »
#12
Válasz: Vagyonadó fórum, Ingatlanszakma, szakemberek, ÖTM, Fides | 2010.02.09 22:44
írta: Egy MIÉSZ tag | válasz
válasz erre:
Vagyonadó fórum, Ingatlanszakma, szakemberek, ÖTM, Fidesz és Job írta: TTT | 2010.02.08 09:25
...
<br />Csak így tovább a rend útján! Egyszer csak célba érsz!
<br />
<br />Hajrá MIÉSZ!
Gyerekek! Csak nem Orbán Viktor járt itt személyesen? :)

#11
Vagyonadó fórum, Ingatlanszakma, szakemberek, ÖTM, Fidesz és Job | 2010.02.08 09:25
írta: TTT | válasz
égre mozdul valami, dicséretes a MIÉSZ kezdeményezése, a széleskör?,
minden oldalról meghívottak szakmai fórumára való törekvése.

De Lám! Nézzük csak meg : kik is nem fogadták el a meghívást? Nem
lehet az, hogy éppen ezen hiányzó meghívottak évek óta tartó kaotikus,
rendszertelen, - megkockáztatom - pillanatnyi érdekek szabta hiányos,
átgondolatlan "rendeletei", szabályzói a ludasok az égbekiáltó szakmai
hiányosságok létének, a zavarosban halászók virágzó magatartásának? A
törvényeket betartókat lehet csak megtalálni, regisztráltatni - ha
kell, hát akár többszörösen is, küzdjön az igazáért, fizessen az, aki
utolérhet?! A többi? Jókat mosolyogva, elégedetten zsebeli be szakmai
tudás, tisztességes magatartás, adózás nélkül a sokszor megtévesztett
ügyfelekr?l lehúzott jutalékot ... építve az ingatlanszakma amúgy is -
egyébként éppen általuk el?idézett - "negatív" megítélését!Lehet, hogy a JOBBIK képvisel?jének nyitó gondolatával a jelenlév?k
közül sokan egyet is értettek? ... s a csend csupán azért volt, mert
senki "nem mert" nyilvánosan tapsolni?... és Te MIÉSZ, azt mondják rád radikális vagy, hogy - idézem - "több
elhatárolódás volt szakmai berkekben a radikalizmusod miatt" ... nos,
ne vedd magadra, az igazi rendet akarókat sehol sem szeretik!

Valakinek pedig el kell kezdeni!

És még egy gondolat: miért is képtelen megalakulni az ingatlanosok
kamarája ... ?

Csak így tovább a rend útján! Egyszer csak célba érsz!

Hajrá MIÉSZ!
#10
Válasz: Vagyonadó fórum, Ingatlanszakma, szakemberek, ÖTM, Fides | 2010.02.07 20:41
írta: sziréna | válasz
válasz erre:
Vagyonadó fórum, Ingatlanszakma, szakemberek, ÖTM, Fidesz és Job írta: Sz. T. | 2010.01.31 19:29
Hogyan lehet nekiesni egy köztisztviselőnek így? Nem vall úri modorra. Mit ér el ezzel? A Szanyi úrról szóló durva szöveg sem szalonképes, nem vállalta a soviniszta, rasszista stílust.
Kedves Sz.T.! Nem felejtette el hozzátenni a Dr.-t???
#9
Vagyonadó fórum, Ingatlanszakma, szakemberek, ÖTM, Fidesz és Job | 2010.02.06 00:18
írta: Náncsi | válasz
Nem, szerintem valami más baj lehetett, az én hozzászólásom rögtön megjelent,egy másik témában. Most itt meglátjuk...
#8
Vagyonadó fórum, Ingatlanszakma, szakemberek, ÖTM, Fidesz és Job | 2010.02.05 23:55
írta: T. Zoltán | válasz
Moderált ez a hely? Már kétszer írtam és nem látom a hozzászólásomat.
#7
Vagyonadó fórum, Ingatlanszakma, szakemberek, ÖTM, Fidesz és Job | 2010.02.05 20:40
írta: Szeged | válasz
Hogy mik történnek egy ilyen találkozón? Megáll az eszem. Egy érdekes írás: http://szegedma.hu/hir/szeged/2010/02/a-madi-ugy-rejtelmei/
#6
Vagyonadó fórum, Ingatlanszakma, szakemberek, ÖTM, Fidesz és Job | 2010.02.05 20:18
írta: Darutoll | válasz
Tényleg, hogyan lehet ilyen szavakat leírni ezekről a tisztességes emberekről, hisz a minisztérium a pénzünkön, az mszp szintén a pénzünkön élősködik. Még a végén megsértődnek. Jujjjjjjjjj
#5
Vagyonadó fórum, Ingatlanszakma, szakemberek, ÖTM, Fidesz és Job | 2010.01.31 19:29
írta: Sz. T. | válasz
Hogyan lehet nekiesni egy köztisztviselőnek így? Nem vall úri modorra. Mit ér el ezzel? A Szanyi úrról szóló durva szöveg sem szalonképes, nem vállalta a soviniszta, rasszista stílust.
#4
Vagyonadó fórum, Ingatlanszakma, szakemberek, ÖTM, Fidesz és Job | 2010.01.31 19:22
írta: Sz. T. | válasz
Hogyan lehet nekiesni egy köztisztviselőnek így? Nem vall úri modorra. Mit ér el ezzel? A Szanyi úrról szóló durva szöveg sem szalonképes, nem vállalta a soviniszta, rasszista stílust.
#3
Vagyonadó fórum, Ingatlanszakma, szakemberek, ÖTM, Fidesz és Job | 2010.01.31 11:18
írta: Ki volt az a szerencsétlen? | válasz
Ki volt az a szerencsétlen, aki az ingatlanosokat egyedül az országban évenkénti revízióra kötelezi? Ki készítette? Amikor a csekket nem tudja befizetni minden 2. ingatlanos. Egy csomó cég meg milliárdos köztatrtozással csődöl be. Ki volt az? KI volt az? Ki volt az? Ki volt az?
Archivum

| ha hibát, félreérthető dolgot talál a portálon klikk ide |
jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

 • Kérdezd meg az ügyvédünket!
  írta: Anonimus
  07.17 20:59
 • Nyári szabadság az ingatlanpiacon + parlagfű allergia ellenes me
  írta: Szántó Zsuzsanna
  06.04 18:36
 • Nyári szabadság az ingatlanpiacon + parlagfű allergia ellenes me
  írta: Makkainé Hoksza Éva
  06.04 11:14
 • Az a nyerö, aki nagyobbat hazudik?
  írta: Oláh Emese
  06.02 09:32
 • Válasz: ingatlanpanasz
  írta: Békési Béla
  05.02 23:19

 • Szerinted mennyire fontos az energiatanúsítás?

  Nagyon fontos, hogy energiakímélő megoldásokat találjunk, ebben segítség a tanúsítás
  Jó, ha van, de nem annyira lényeges
  Ha van van, ha nincs nincs...
  nem tartom lényegesnek
  Ez felesleges sarc!