ma: április 19.
Emma napja van
felhasználó név:*
jelszó:*
felhasználó létrehozása
elfelejtett jelszó
A ki egykor tenéked haszontalan volt, most pedig mind néked, mind nékem nagyon hasznos,

Filem 1,11
Földhivatalok
Főoldal »


BLOG

2008.01.08 10:59 | info | nyilvános | hozzászólások (19) Szólj hozzá » | Ismerősnek elküldöm

A versben lévő kisgyerek sosem olyan lovat kapott, mint amilyet szeretett volna. Kapott mézeskalács lovat, játék lovat, de az igazinak sem tudott örülni, mert az a négy szép fekete ló a gyászkocsit húzta, a költő édasanyjáért jöttek....

A MIÉSZ Magyar Ingatlan Charta kezdeményezése 2007-ben született. Az egyelőre 10 pontos "követelés" egyike a következő:

8. Az ingatlanszakmai névjegyzékben regisztrált értékbecslők a munkavégzésükhöz szükséges földhivatali, illetékhivatali adatokhoz kapjanak hozzáférést, a hatályos adatvédelmi törvény figyelembevételével. Támogatjuk, hogy több uniós országhoz hasonlóan az adásvételek összehasonlításra alapot adó adatai ( fajlagos nm ár, főbb jellemzők ) legyenek hozzáférhetők akár fizetős alapon valamennyi érdeklődő számára.

Alig egy hónapja, hogy ezt a Charta-t - egy petíció kíséretében - személyesen átadtuk a Dr. Veres János pénzügyminiszter úr képviselőjének. És lám... a rendelet megjelent. Hát ilyen gyorsan még a mesebeli jó tündér se tudta volna teljesíteni a kívánságunkat, mint a Pénzügyminisztérium. Köszönet érte, ha ebben egy kis szerepünk volt. Így már csak 9 pont maradt a várólistán. J

Na de nézzük mit is kaptunk: a 33/2007. (XII. 23.) PM rendelet az ingatlanok forgalmi értékadatainak szolgáltatási rendjéről és az adatszolgáltatás igazgatási szolgáltatási díjáról rendelkezik. Magyar Közlöny, 2007/183

Röviden és messze a teljesség igénye nélkül az APEH nyilvántartásból természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezet vásárolhat "lebutított" (pontos cím és hrsz. nélküli) tranzakciós adatokat (különféle szűkítésekkel) és a kérelmet 8 nap alatt teljesítik. Az ár kb. 8-9000 Ft körüli, az alapdíjból és az adatok darabszáma alapján számított díjból tevődik össze esetenként. A rendelet 2008. január 1-től hatályos.

Ezt kértük? Igen. Akkor mi a probléma? Hát először a két legfontosabb a pénz és az idő, harmadikként a használhatóság. Átlagosnak esetben, egy lakóingatlan értékbecslésének a munkadíja nem bír el 8-9000 Ft-ot és 8 nap várakozást az összehasonlító adatokra. Ezek után már nem is annyira érdekes, hogy m2-t csak abban az esetben ígérnek, ha rendelkezésre áll ilyen adat. Családi házak esetében sem az ingatlan nyilvántartás, ebből következően az adásvételi szerződés sem tartalmazza a felépítmények szintszámát, területét, így az árral és a telek területével bizony nem sokra fog menni az értékbecslő. Az ingatlan jellege (egylakásos lakóépületben levő lakás, többlakásos lakóépületben levő lakás, garázs, telek, termőföld, iroda, szálloda, kereskedelmi üzlet, ipari létesítmény, mezőgazdasági létesítmény, egyéb nem lakás célú ingatlan) szerint lehet szűkíteni a kört. Az egylakásos lakóépületben lévő lakás, ez ugye a köznyelvben a családi ház. A többlakásos lakóépületben lévő lakások esetén már megint bajban leszünk, mert azért nem mindegy, hogy 2, 3 vagy 156 lakásos épületről van-e szó, az épület falának anyagáról (panel vagy tégla) már nem is beszélve. Azért, hogy ne legyünk igazságtalanok telek, termőföld ill. iroda- és kereskedelmi üzlet albetétek esetében lehetséges, hogy használható lesz ez az új adatszolgáltatás és itt már, legalábbis egyes kategóriákban az ár is jobban beépíthető a vállalási árba.

Összességében már csak abban bízhatunk, hogy nem jut eszébe senkinek sem kötelezővé tenni a használatot.

A címben jelzett ló tényleg nem olyan, amilyet szerettünk volna: sovány is, drága is, dolgozni se lehet vele, de magyar...a mienk...

És itt a vers, ha valaki nem ismerné:

Lovászy Károly: A négy fekete ló

 

Lovat akartam gyermekkoromban

Csak kérni kellett, hozták már nyomban.

Alighogy kértem már ott volt a ló,

Kicsike, mézeskalácsból való.

És én mégis sírva fakadtam:

"- Anyám, én nem ilyen lovat akartam,

 

Anyám, én nem ilyen lovat akartam!"

 

Később, mikor egy néhány év eltellett,

Nekem megint csak lovacska kellett.

Volt rajta nyereg gyeplő takaró

De ez sem kellett mert fából való;

És én újra sírva fakadtam :

- Anyám, én nem ilyen lovat akartam,

Anyám, én nem ilyen lovat akartam!"

 

Nagy sokára, mikor férfi lettem,

S a lovakat már el is felejtettem,

Akkor egy aranyos kocsival, ó,

Kapunkban állott négy igazi ló,

És én a kapuba szaladtam:

- Hisz egyszer én ép ilyen lovat akartam,

Egyszer én ép ilyen lovat akartam!"

 

Anyámért jöttek, kit úgy szerettem

S én ekkor újra kis gyermek lettem.

Mintha csak mondanám: Nézz oda, ó,

Milyen szép ez a négy fekete ló!"

S aztán megint sírva fakadtam :

- Anyám, én nem ilyen lovat akartam,

Anyám, én nem ilyen lovat akartam!"



HOZZÁSZÓLÁSOK
19 hozzászólás 2 oldalon
« első   « előző 1 [2] következő »   utolsó »
#19
http://5x5.hu/node/13248#comment-458 | 2008.01.16 15:11
írta: Anonim | válasz

http://5x5.hu/node/13248#comment-458

Csak úgy megemlíteném: un. ANONIMUS úr - nevét és aláírását adta a bejegyzéshez.. Mosolygás

Kovács Teri

#18
Maisz jogsegély | 2008.01.11 15:57
írta: Anonim | válasz

Tisztelt Földvári Zsolt Úr!

Felhatalmazott a fenti levelével arra, hogy véleményt mondjak, mint bármely olvasó.

Közel 2 éves szóbeli, és írásbeni kérésemre   -  hogy a jogsegély szolgálat keretében szíveskedjen a Maisz jogásza a szerződésem véleményezni - nem kaptam érdemi választ.

Úgy gondolom egy érdekképviseleti egyesülettől elvárható lenne, hogy ne csak nagy dolgokban képviselje a tagok érdekét. Több a hétköznap, mint a vasárnap.

Eötvös Péterné

volt Maisz tag.

#17
Válasz Békési Bélának | 2008.01.10 14:58
írta: Anonim | válasz

Kedves Béla!

Örülök, ha bármit is félreértettem.

Az alábbi idézetet a MIÉSZ honlapjának első oldaláról teszem ide, az ott ékeskedő újságcikkből ollózva, tehát azt gondoltam egyetértesz vele....

"A charta alulról jövő kezdeményezés, amelyet az hívott életre, hogy a ingatlanszakmára eddig gyakran olyanok akarták ráerőltetni elképzeléseiket, akik a gyakorlati munkával köszönőviszonyban sem voltak - mondja Békési Béla, a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének elnöke. A szakember véleménye szerint az is problémát okoz, hogy eddig egy-egy rendelet vagy szabályozás létrehozásához, hatálybaléptetéséhez különböző érdekek fűződtek.

 

Kamara híján


Békési Béla szerint részben azért sincs a mai napig ingatlankamara, mert a különböző ingatlanos szakmai szervezetek vezetősége nagyobb létszámú, mint amit egy kamara vezetése fel bírna szipkázni. Azért nincs tehát egyetértés, mert a kamarában kevés lenne a "pozíció".

Abban viszont egyetértek veleds, hogy a blog egy veszélyes műfaj, mindenki írhat mindenfélét bele... Én -sokakkal ellentétben- alá szoktam írni, ha valamely kérdésben kinyilvánítom a véleményem. Ezért elnézéseteket kérem, hogy a MIT-et megnevező Anonymus-t veletek azonosítottam. 

 

Árpád

Fürjes Árpád

MIT alelnök

 

 

#16
| 2008.01.09 21:51
írta: Anonim | válasz

Szépek vagytok, legalábbis aki összezilálja a dolgokat. A neten az a legérdekesebb, hogy nem lehet tudni, aki ír, asz egy szerencsétlen, vagy penge üzletember? Mert itt sok okos van és az egyik  szervezet a másiknak adja a kilincset, hogy megsértődhessen.  Biztos élvezik.

 

Btbtbtbtbt 

#15
rendelethez | 2008.01.09 14:37
írta: Anonim | válasz
Kicsiben az országot láthattjuk az ingatlanosok közt, egyelö9re nem látni azt, ami a mindenkinek jó megoldást hozza, mert tisztelet a kivételnek, mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti. A vezetni meg szerepelni akaró a csendes többiekkkel megválaszttatják vezető szerepüket, aztán vagy sikerül az érdekeiket képviselni, vagy inkább a saját érdekük érvényesül, mikor hogy. Ezért nem vagyoktag seholsem. Van akár olyan is hogy összeszednek tagdijakat a tagoktól, 20-30 ezer forintokat, ami több mint 200 szor elég sok tudna lenni, és leosztják a vezetőségnek, itt a vége, fuss el vele. AArra még jó ez a vezető szerep, hogy ha másból nem is, az oktatásból oktatóként húzzanak hasznot, - tiszteletet meginta kivételnek- ami ezért jó maratoni hosszúra és elég költségesre sikerül. A rendeleteket, törvények magukon viselik valamelyik érdekcsoport, szervezet kezelenyomatát, ami általában a többieket igyekszik kifelé szorítani a szakmájábol. A cél feladat eszköz meg a motivácio megoldana sokféle gondot, ha figyelembe vennék a versenytisztaságot, fogyasztovédelmet,minöségbiztositast. üdv. bp centrum
#14
Földvári Zsolt úrnak | 2008.01.09 12:51

Kedves Zsolt, kedves Hozzászólók!

A "fenti hozzászólás" alatt, ugye nem az én eredeti blogbejegyzésemet érti?  Mert én semmilyen homályos célzást nem tettem sem a MAISZ-ra, sem más egyéb általam jelenleg nagyrabecsült szervezetre. Én csak ezzel az új PM rendelettel szándékoztam foglalkozni, mint magánember, mint egy közönséges blogíró.

Seötér Ágnes
#13
fürjes árpi | 2008.01.09 12:45

Kedves Árpi, azt hiszem, kissé mellényúltál a dolgoknak. Mi az együttműködés mellett vagyunk, bár lehet, hogy Te mást olvastál :)

A hozzászólások nem azonosak a saját véleményünkkel, ezt a saját példádon is láthatod. 

Üdv: Béla

#12
Re : Mellément? | 2008.01.09 12:01
írta: Anonim | válasz

Anonymous Úr talán saját nevével is felvállalná, hogy mi a baja a MIT-el?

Magam részéről meg vagyok győződve, hogy az a típusú médiaszereplés, ami a MIÉSZ-t jelenleg jellmzi -minden szakmai szervezet csak magánszemélyek pozícióra törése, ez alól csak a MIÉSZ a kivétel, csak a MIÉSZ tagjai képviselik a szakmát- nem jó a szakmának, de legfőképp a MIÉSZ-ről állit ki bizonyítványt. Szánalmas magunkat úgy piedesztálra emelni, hogy azt állítjuk, rajtunk kívül mindenki gazember. A köpködés még sohasem oldott meg semmit, csak nevetségessé tette a szakmát. Szánalmas dolog az is, hogy olyasmivel dicsekedjünk, aminek az eléréséhez vajmi kevés közünk van. Aki fennhangon hirdeti, hogy Ő mindenkitől független, az ne minősítse a többieket, akik ésszerű kompromisszumok mentén (erről szól a demokrácia) évek óta következetesen egy irányba húznak, s nem a kirekesztés, hanem a befogadás és együtt dolgozás a céljuk.

Fürjes Árpád

MIT alelnök, Társasházi Közös Képviselők Egyesülete Elnök (1991 óta), Magyar Ingatlan Klub társelnök

Ps.: Beírhatod a nevemet a Google keresőbe és megmutathatod mikor virítottam azzal, hogy csak én vagyok okos....

 

 

 

#11
| 2008.01.09 11:48
azt hiszem, az építő hozzászólások kezdenek rossz irányt venni, kérem, hogy a tárgyra koncentráljanak a T. hozzászólók, itt a téma: a féligsikerült adatlekérdezés mikéntje. Ha továbbra is a személyeskedés lesz az uralkodó, bezárjuk a hozzászólásokat erről a témáról!
#10
mellément? vagy mégse? | 2008.01.09 11:43
írta: Anonim | válasz
hooppá...a Faluhelyi úr által felsoroltak inkább a Magyar Ingatlan Tanácsra illenének. Akkor a MAISZ miért érzi megszólítva magát? hm..hm..
Archivum

| ha hibát, félreérthető dolgot talál a portálon klikk ide |
jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

  • Kérdezd meg az ügyvédünket!
    írta: Anonimus
    07.17 20:59
  • Nyári szabadság az ingatlanpiacon + parlagfű allergia ellenes me
    írta: Szántó Zsuzsanna
    06.04 18:36
  • Nyári szabadság az ingatlanpiacon + parlagfű allergia ellenes me
    írta: Makkainé Hoksza Éva
    06.04 11:14
  • Az a nyerö, aki nagyobbat hazudik?
    írta: Oláh Emese
    06.02 09:32
  • Válasz: ingatlanpanasz
    írta: Békési Béla
    05.02 23:19

  • Szerinted mennyire fontos az energiatanúsítás?

    Nagyon fontos, hogy energiakímélő megoldásokat találjunk, ebben segítség a tanúsítás
    Jó, ha van, de nem annyira lényeges
    Ha van van, ha nincs nincs...
    nem tartom lényegesnek
    Ez felesleges sarc!