ma: április 16.
Csongor napja van
Főoldal »


BLOG


közvetítő és értékbecslő

Balatonlelle, Petőfi u. 3763/2

+36 20-9283 266, +36 20 776 24 64
e-mail küldése

2008.10.22 12:01 | info | nyilvános | hozzászólások (1) Szólj hozzá » | Ismerősnek elküldöm

Élő internetes közvetítés!

Október 25-én Békéscsabán a Kolbászfesztiválon a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete az ingatlanszakma képviseletében részt vesz a Kolbászgyúróversenyen.

A szervezetünket nagy megtiszteltetés érte, egy zsüritagot küldhetünk.

Bonyhádi Eleket delegáltuk, sok sikert a döntésekhez.

Dr. Torgyán József is erősíti a csapatunkat, valamint

Rózsavölgyi Péter ingatlanbazar.hu online igazgató

Klung Norbert -www.ingatlanbazar.hu menedzser

Az www.ingatlanmax.hu ingatlanos rendszer tulajdonosa, Faluhelyi György is támogatja az akciót, köszönet érte!

és még sokan mások, reméljük, jövőre az ingatlan.com és a többi média is eljön, tényleg jó színfolt lenne, ha együtt gyúrnák a kolbászt.

A kolbászgyúrás helye a Grillsátor, várunk mindenkit.

A nagyszabású rendezvényről online tudósítunk, folyamatos élő adással!

Az 5x5.hu oldalra folyamatosan információk, fotók, egyéb anyagok kerülnek fel, érdemes szombaton idekattintani!

info:20/9283 266


CSATOLT KÉPEK (1)
HOZZÁSZÓLÁSOK
1 hozzászólás 1 oldalon
#1
Kolbászfesztivál, az ingatlanosok is gyúrnak! | 2008.10.23 13:22
írta: Faluhelyi György | válasz

Sok sikert a Csapatnak !!!

 

Most, hogy itt az ősz, talán valaki szeretne otthon is készíteni "házi" kolbászt.

Leírom édesapám receptjét, amely szerint készítek kolbászt évek óta és szalámit is.

Így tudom, hogy mit eszik a család, miből készült, és nem utolsó sorban családi recept ízeit érezhetem a számban….

 

Mindenek előtt kell egy hurka-kolbász töltő, amit a boltokban árulnak (12-14.000 Ft.).

A fém-házas kivitel a jobb, a műanyag kevésbé.

Kell egy asztal, asztallap, egy megfelelő méretű edény a dagasztáshoz.

 

Be kell szerezni sertés vékonybelet, jó a boltokban kapható sózott bél is.

Egy kilóhoz (kb. 1 pár kolbász) kell számolni 1,5 m.-t.. (rátartással, ha lukad a bél)

 

Gondoskodni kell előre arról, hogy hol lesz füstölve, mert  a töltés utáni napon, a szikkadás után, "füstre kell tenni" a portékát.

Érdeklődni lehet a helybeli hentesnél, ismerősöknél, minden településen van egy-két ember, aki 60-80 Ft/kg. árban füstöl kolbászt.

Ajánlatos előre beszélni vele.

 

Az alábbi recept alapján a darált hús alapanyagot egyenletesen elterítjük a gyúró edényben, egyenletesen elosztva rászórjuk a piros paprikát (édeset vagy csípőse, lehet keverni, akkor enyhébben csípőset kapunk), majd az előre ledarált vagy átpréselt fokhagymát, a borsot, a legvégén a sót.

 

A gyúrás az úgy történjen, hogy egyenletesen "belemaricskoljuk" az alul lévő húsmasszába, majd fokozatosan, mint a tésztát többször átgyúrjuk.

A gyúrás közben meg is lehet kóstolni, jó íze van így is.

 

A töltés nem nehéz művelet, mert a töltőbe légmentesen (szorosan) bedobáljuk az előtte nagyobb gombócokká formált gyurmát, a kolbász töltéséhez a vékonyabbik töltő csövet kell használni, a nagyobb átmérőjű a szalámihoz kell.

A töltő csőre felhúzzuk, az előre vízben, a sótól megmosott belet, mindig annyit, amekkora egy szál, de max. 2 m-t.

Elkezdjük tölteni a kolbászt.

Ne legyen puha, de nagyon kemény sem, mert esetleg hamarabb lukadhat a bél. Keményre tölteni a szalámit kell, ahhoz jó a műbél, amit szalámihoz árulnak, vagy marhabél, amit ritkábban lehet kapni.

A betöltött kolbász, kb. 80-100 cm. hosszú, ezt középen kissé szétmaszirozva párosítjuk, 2-3 tekeréssel középen. A kolbász végeit is így zárjuk le.

Így 40-50 cm-es párakat kapunk.

Ha menet közben a lukak miatt lesznek rövidebb darabok, sebaj, azok jók lesznek sütnivaló kolbásznak, vagy eleve ilyet is készíthetünk (!), mert az is finom.

Sütnivaló kolbászokat egyenként vagy párosítva müa. zacskóban le lehet lefagyasztani, így bármikor egy kis tört krumplival gyors ebéd vagy vacsora készíthető belőle.

 

A kolbász massza receptje:

Kolbász  - 10 kg. –hoz

 

Hús aránya 10 kg masszánál:

8 kg apróhús + 2 kg ipari szalonna vagy eleve a nagyobb áruházakban (néha jó akcióban) lehet venni darált húst is. Ennek az aránya pont jó, kérésre a hentes nagyobb tételben csomagolja, nem kell kilózgatni.

 

Fűszerek  - 10 kg. masszához

25 dkg. só

10 dkg paprika (édes vagy csípős ízlés szerint) 10-12 dkg fokhagyma (aromájától függő, magyar jobb,aromásabb…)

4 dkg. őrölt bors

 

Bél:

10 kg. masszához kb. 10-15 m. sertés vékonybél, szaláminál vastagbél.

A kolbász vagy szalámi töltés legyen kemény.

A só minden esetben egyszerű asztali só legyen – az enyhén „piszkos”.

 

Füstöléssel tartósítva, vagy sültkolbásznak mélyhűtve.

A füstölés után kb. két hétig hűvösebb, szellős helységben érlelni szükséges.

 

Sok sikert és még jobb étvágyat kívánok.

 

Faluhelyi Gyuri

Archivum

| ha hibát, félreérthető dolgot talál a portálon klikk ide |
jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

  • Kérdezd meg az ügyvédünket!
    írta: Anonimus
    07.17 20:59
  • Nyári szabadság az ingatlanpiacon + parlagfű allergia ellenes me
    írta: Szántó Zsuzsanna
    06.04 18:36
  • Nyári szabadság az ingatlanpiacon + parlagfű allergia ellenes me
    írta: Makkainé Hoksza Éva
    06.04 11:14
  • Az a nyerö, aki nagyobbat hazudik?
    írta: Oláh Emese
    06.02 09:32
  • Válasz: ingatlanpanasz
    írta: Békési Béla
    05.02 23:19

  • Szerinted mennyire fontos az energiatanúsítás?

    Nagyon fontos, hogy energiakímélő megoldásokat találjunk, ebben segítség a tanúsítás
    Jó, ha van, de nem annyira lényeges
    Ha van van, ha nincs nincs...
    nem tartom lényegesnek
    Ez felesleges sarc!